Case Study: H House by Baum

Case Study: H House by Baum

Baum architects designed a house for a couple and their two children in Sanmandani-cho, a valley surrounded by the forest in Fukui Prefecture, Japan. The challenge was to ensure privacy and to deal with the low sunshine hours and the heavy snow that is unique to this area.

Lead architect Daisuke Kishina designed large windows to bring in daylight and fresh air while also providing a strong connection to the exterior landscape.

The interior volume reveals the simplicity of the house, scaled for intimate family gatherings. The aim is to create a shelter where the family can experience the unique relationship between the natural environment and the warmth of the interior. The soft and gentle atmosphere has been enhanced by the use of the wood, in a Scandinavian vintage key. Cozy but ample, bright, and airy.

The window facing the road, which is visible in front, is intentionally enlarged. Rather than completely separates the private space, the border between the outside and the interior was created through a concrete space that the Japanese called “doma”.

Due to the given size of the plot, the living room is placed on the second floor. In order to make the kitchen and the living room as close as possible, the height of the first floor was set low.

The second floor includes two bedrooms, a sun-room, and the living room. From the living room on the second floor, it is possible to see the whole house and further, the blue sky framed in a triangular window. The ceiling, made with sina plywood, softly reflects the light coming from the window.

Lead Architect: Daisuke Kishina | www.baum.jp

Photography by www.mov-office.com

Rebekah Killigrew
ADMINISTRATOR
PROFILE

Most Read