11.8 C
London
Friday, July 1, 2022

Landmark appeal win

Hyde + Hyde Architects has won a landmark planning appeal for four contemporary Code-4 houses within a conservation area on the edge of the Gower Peninsula, South Wales. The scheme is proposed within the enclosed grounds of an ecclesiastical mansion in Newton, Mumbles.

?We have attempted to provide a contemporary and contextual response to a unique and varied site. The carefully considered language of the proposed homes has been inspired by practice research into local vernacular typologies found within the conservation area and the wider rural landscape beyond,?? says practice director Kristian Hyde.

The warm material palette at ground floor is predominantly locally sourced limestone integrating with existing old stone and brick walls – combined with Larch cladding at first floor. Low profile mono-pitch roofs were introduced to the first floor volumes, reminiscent of the subservient language of agricultural outbuildings; creating a dynamic yet sympathetic response to the existing manor house, allowing the buildings to converse with history.

The project was positively received by the ??Design Commission for Wales?? and will achieve a Code for Sustainable Homes rating of 4. The project was supported by the local planning department but turned down at committee with – the decision overturned at appeal.

 

 

Related Articles

Stay Connected

  • – Subscribe –

Latest Articles