Case study: Paul Street project by Stiff + Trevillion

Case study: Paul Street project by Stiff + Trevillion

Acclaimed architecture firm Stiff + Trevillion provides a clever blend of old and new for a mixed-use development in Shoreditch, London.

Paul Street

Photography courtesy of Andy Stagg.

Stiff + Trevillion has completed a 4,0282m mixed-use development on the historic junction of Paul Street and Leonard Street, London.

The project integrates a remnant of the neighbouring Grade II Listed ecclesiastical building abutting the adjacent park, and takes full advantage of its prominent corner location on Paul Street. The listed wall, which was preserved and repaired is a crucial element of the design, and is referenced in a unique wall sculpture as part of the Public Art Strategy.

The development forms a critical phase in bringing new coherence and increased public activity to the South Shoreditch area, establishing it as a vibrant new destination. Delivered in response to the diverse uses within the area, the mixed use of work, leisure and living will regenerate the urban block commercially and socially and help promote the public realm of Leonard Street Circus.

Remembering the past
Memory of the ecclesiastical past and the relationship of converted religious buildings in the area was a primary consideration in Stiff + Trevillion’s scheme. Adopting a similar yellow hued brick of the 19th century church but updating with geometric fenestration, the new building refreshes and enlivens the existing gothic walls, picking up on the vertical typology of the South Shoreditch 19th Century industrial buildings and alluding to its current 21st century environment.

This allusion to the past is specifically addressed in a sculpture designed by Stiff + Trevillion to preserve the ecclesiastical memory of the site. Panels representing the listed wall have been fragmented to symbolise the destruction caused by WWII bombing and formed into an abstract phoenix to signify the rebirth of the new building.

Building for the future
The five-storey scheme was designed as a homogenous single building with a continuous façade of floor to ceiling glazing to emphasise the verticality of the block. Private residential accommodation and office spaces have access to a lower courtyard formed partially by the historic listed wall. Independent access to this area also allows for potential use as a gallery space, whilst an active frontage along the street provides retail and café facilities.

Currently pre-assessed to achieve Excellent rating for BREEAM UK New Construction 2014, the sustainability strategy is driven by the London Plan and based on the ‘Be Lean, Be Clean and Be Green’ hierarchy. J Murphy & Sons facilitated the construction of Paul Street.

www.stiffandtrevillion.com

Project Team:

Client: Folegate Ltd.
Architect (Shell, core, lobby): Stiff + Trevillion Architects
Constructor: J. Murphy & Sons
Structural Engineer: Walsh Group                

 

 

Supplier team:

Metalwork: Scarla Vetro
Glazing: AWS
Tiles: Pentagon
Decking: Kebony
Lighting: Atrium
Bricks: Petersen
Ironmongery: Allgood
Render: Sto         

Jade Tilley
Jade Tilley
ADMINISTRATOR
PROFILE

Most Read